Cop de mercat: Un tractat contra les persones i el clima

Dos mesos després de l’anunci del preacord pel tractat de comerç i inversió (TCI) entre la Unió Europea i els països del Mercosur, el món es despertava amb una gegantina onada d’incendis sense precedents a l’Amazònia, a l’empara del nou govern de Bolsonaro. No és que hi hagués una relació causal directa entre els dos fets, però ambdós tenien un objectiu comú: exportar més carn, soja i etanol a Europa o a la Xina.

El TCI UE-Mercosur no és un tractat més. Abastaria el 25% del PIB mundial i el 37% de les exportacions. Mentre ens anuncien el Green Deal, una proposta teòricament ambiciosa per frenar el canvi climàtic, la política real de la UE segueix el business as usual entregant el nostre futur als grans lobbys.

El tractat suposa abundar en les mateixes matrius: Mercosur accentuaria el seu paper d’exportador de matèries primeres agropecuàries i Europa li vendria cotxes i altres productes industrialitzats, desarticulant el teixit industrial intern de la regió.

A grans trets, hi guanyen les multinacionals d’un cantó i l’altre, que poden produir deslocalitzadament, a gran escala i a baix preu –però a un alt cost humà i ambiental. Hi surt perdent una gran part de la pagesia europea, les comunitats camperoles i els pobles indígenes. Sería un gran cop per a la classe obrera industrial de Mercosur, així com per als drets a la salut i al consum informat en ambdós continents. Però, a més, deixar passar aquest tractat seria tant com donar per perduda la lluita per fer front a l’emergència climàtica.

El TCI UE-Mercosur no passarà: moviments i organitzacions socials d’una banda i l’altra l’aturarem. Perquè les persones i el planeta són primer.

Campanya Catalunya No als Tractats de Comerç i Inversió

tractats de comerç i inversió TCI

Segueix-nos a xarxes socials:

Subscriu-te

Subscriu-te al butlletí d’Entrepobles per estar informada sobre els TCI i les diferents accions que portem a terme

ÚLTIMS RECURSOS

Pren partida i suma’t a les diferents accions dels moviments socials

Més recursos de la mateixa categoria

Activistes per la vida:  unitat didàctica i espai interactiu

Activistes per la vida: unitat didàctica i espai interactiu

Presentem la nova unitat didàctica: Activistes per la vida, on acostarem la realitat dels Drets Humans a Guatemala i Hondures a les aules de secundària. Es tracta d’un projecte interdisciplinari sobre la criminalització de les defensores i defensors a...

Guia didàctica: Les dones en defensa de la sobirania alimentària

Guia didàctica: Les dones en defensa de la sobirania alimentària

Aquesta guia, permet compartir i analitzar les aportacions de les dones, a la sobirania alimentària amb alumnat de secundària, batxillerat i universitari així com persones i col·lectius socials interessats a conèixer, debatre i actuar per a transformar aquesta...